Att bygga säkra badrum

Bor du i fina Östermalm? Många lägenheter just på Östermalm är ganska gamla, i och med att Östermalm är ett av de äldsta stadsdelarna i Stockholm. Bor man i en gammal lägenhet, kan det vara viktigt att renovera lägenheten. Oftast är det ju kök och en badrumsrenovering på Östermalm som behöver en regelbunden renovering.

Renovera på säkra sätt

Men går det att renovera badrum på ett säkert sätt? De hantverkare som utför badrumsrenovering varje dag, nästan på löpande band, skulle säkert intyga på fullaste allvar att det är ju det som de gör. Och så länge som du anlitar svenska hantverkare, som har utbildning på svenska gymnasier har kollektivavtal och till exempel är med i Byggnads och andra branschorganisationer bygger badrum på ett säkert sätt.

Detta sagt, för att det inte är rasistiskt att påstå det, utan för att vi i Sverige har en sådan full kontroll på vad hantverkare lär sig på svenska gymnasier och våra svenska företag är kontrollerade av svenska myndigheter, när de utför sina tjänster inom badrumsrenovering.

Vi litar på kontroller från svenska myndigheter

Det är snarare det att myndighetssverige håller koll på att hantverkare utför riktiga tjänster, än att påstå att visa hantverkare är bättre än andra. Vi har höga krav på de tjänster som hantverksföretaget erbjuder när det kommer till att bygga våtrum och kakla badrum så att de är säkra, har vattenlås, bygger med riktiga material i våtrum.

Golv i badrum måste byggas med en viss vinkel så att vattnet, som av förståeliga skäl hamnar på badrumsgolvet rinner ner i avloppsbrunnen, och ingen annanstans. Det är också viktigt att området kring badkar, handfat, dusch och toalett byggs på ett säkert sätt. Här är materialet viktigt och att när man isolerar, att det görs på ett noggrant sätt.

Så här hittar du rätta hantverkare

Om du söker hantverkare som är behöriga att bygga våtrum, som kan VVS och som arbetar på ett fackmannamässigt sätt kan du alltid googla “badrumsrenovering Stockholm”, eller “badrumsrenovering” + den ort där du bor. Sedan när du får förslag från Google, kan du kontrollera så att de har behörighet, har bra omdömen på reco.se eller trustpilot, eller någon annan bedömningstjänst.

Sedan kan du alltid kontrollera så att de är behöriga för ROT-avdrag. För att hantverkaren ska vara behörig för ROT-avdrag så bör de ha F-skattsedel, och arbeta i Sverige alltså betala skatt i Sverige.
Annat som du kan titta efter är om de är med i någon viktig brasnchorganisation som Byggnads, Byggkreamiskrådet, AB Svensk våtrumskontroll, måleribranschens våtrumskontroll och Säker vatteninstallation.

“För våtrum som ska byggas med keramiska material, våtrumsmattor eller målningssystem finns branschorganisationer. De utformar detaljerade regler som deras behöriga företag ska följa. Dessa är utformade för att uppfylla Boverkets byggregler, samt egna krav som är anpassade för det hantverk som organisationen företräder och de produkter som de arbetar med.” skriver Boverket på sin hemsida.

Annat som du kan titta efter är att den hantverkare som du funderar på att anlita tänker på säkerhet och är medveten om att fuktrisken finns och att den hantverkaren arbetar med att den risken finns.