Design och historia i trapphuset
Trapphuset är en del av en fastighet som kanske inte alltid får den uppmärksamhet och den omsorg det förtjänar. Men den som någon gång sett ett trapphus som har renoverats med hänsyn till husets historia glömmer det aldrig.
I en äldre fastighet har trapphuset målats om och renoverats flera gånger, inte alltid med hänsyn till byggnadens historia. De flesta hus, vare sig de är nya eller gamla, är nämligen byggda som en helhet. Tar man bort något från denna helhet blir resultatet sämre. Okänsliga trapphusrenoveringar har ofta haft just detta resultat, men det kan avhjälpas med en kompetent trapphusrenovering. Vill ni hitta en bra leverantör för att måla om ert trapphus i Stockholm rekommenderar vi att ni kontaktar https://xn--trapphusmlning-tib.net/
Trapphuset – en designhistoria
Trapphusen runt om i vårt land berättar en historia om hur man såg på arkitektur och design under den period då de byggdes. Vid en trapphusrenovering är det viktigt att ta hänsyn till detta, inte bara när det kommer till hur man väljer att måla trapphuset, utan också när det kommer till saker som armaturer, strömbrytare och beslag. Stockholms stadsmuseum har mycket matnyttig information på sin webbplats om detta. En kort sammanfattning följer här:

1880-talet
Under detta årtionde byggdes mycket i Stockholm. Idealet var nyrenässans, och det var vanligt att trapphusen målades för att ge illusion av mer dyrbara material. Detta innebar dock inte att alla trapphus dekorerades likadant, utan intrycket anpassades efter husets status.
1890-talet
Under detta decennium var trapphusen ganska lika de under föregående årtionde. En skillnad är dock att idealen var mer gotiska, med inspiration från medeltiden, eller kanske framför allt från en romantiserad version av denna. Exklusiva material, framför allt olika typer av sten, var också vanligare under denna period.
1900-talet
Här kan vi se de första tecknen på två stilar som kom att dominera lite senare under seklet: jugend och nationalromantik. Inspiration hämtades från den svenska naturen, i form av bl.a. eklöv, kottar och kastanjer. Det blev också allt vanligare med äkta material.
1910-talet
Här kommer nationalromantiken med full kraft. Exempel på dekorationer från denna tid är växtrankor, riddare och troll. Snickerierna betsades eller oljades i bruna toner.
1920-talet
Detta decennium är många svenskars favorit när det kommer till design och arkitektur. Det kännetecknas av ett brott med nationalromantiken, och en återgång till den tidigare nyklassicismen. Inspirationen hämtades från antiken och renässansen, och Swedish Grace blev ett begrepp internationellt.
1930-talet
Ett annat årtionde som ligger många varmt om hjärtat. Funktionalismen gör entré, vilket innebär ett mer avskalat och praktiskt ideal. Många hus som byggs har nymodigheter som sopnedkast och hiss. Kulörer som användes var beige, grönt, turkos och grått.
1940- och 50-talet
Naturmaterialen gör comeback, och i mer påkostade hus kläddes väggarna med stenskivor. Entréerna dekorerades med porslinsreliefer, eller målade motiv direkt på väggen, i form av lekande barn eller hantverkare. Det byggdes också hus för arbetarfamiljer, där trapphusen hade enfärgade, ljusa väggar. Ibland målades de i en färg upp till räckeshöjd, och sedan en annan färg ovanför räcket.
1960- och 70-talet
1960-talet är hissens årtionde, och den prioriterades ofta framför trapphuset. Hissarna blev större, men det finns också intressanta detaljer i trapphusen från denna tid. Väggarna dekorerades med “multi colore” eller “flingfärg” i starka kulörer.