Hur designar man en bra hemsida?

Designa webbsida

Hemsidan fungerar både som visitkort och som dragkraft till företagets tjänster och produkter. Idag är det viktigare än någonsin att ha en sajt som är väl designad och som upptäcks av robotar och människor. Men hur ska den här typen av hemsida designas?

God teknik för enkel användning

Till att börja med måste en hemsida vara enkel att använda. Laddningen ska vara snabb och sajten bör också anpassas för olika skärmstorlek. När en ny besökare surfar in måste det vara enkelt att se var information finns.

Betänk att det finns besökare som bara surfar in för att hitta telefonnummer eller chatt för att ta kontakt. Om det är för svårt att hitta den här informationen kanske besökaren bestämmer sig för att besöka ett annat företags hemsida för att få hjälpen.

Hemsidans layout ska designas med tanke på hur vi läser information på skärmar. Den ska också vara relevant och använda uttryck som är enkla att förstå vilket tar oss till hemsidans allra viktigaste innehåll, texterna…

Bra webbtexter är ett måste

Google läser av vikten och behovet av sajter med hjälp av deras innehåll. Och den som besöker hemsidan beslutar sig för att bli kvar, kontakta eller återkomma baserat på texten som finns på hemsidan.

Webbtexter måste designas både med tanke på de robotar från sökmotorer som ska läsa och med tanke på verkliga människor. De måste ge information, vara lättlästa och visa vägen till handling.

Vilken typ av handling det ska vara beror givetvis på typ av hemsida. Om det rör sig om en webbutik måste texterna visa vägen till köp. Om det rör sig om en informationssajt kanske det finns ett intresse av personlig kontakt eller att besökaren klickar vidare till en viss sida.

Texterna ska alltid utformas med tanke på syftet med sajten. De måste också vara väl designade för att Google och andra sökmotorer ska förstå vem som kan dra störst nytta av hemsidan.

Bilder och film

Men det blir tråkigt med en sajt som bara har en massa text. Det behövs också annan media i form av bild och film. Bilder och filmer gör det lättare att ta till sig informationen på hemsidan. När en produkt beskrivs med film kan det markant öka lusten att köpa den.

Det finns många olika sätt att jobba med bild och film på. Det går att använda material som är tillgängligt för alla online. Men det kan också vara av intresse att skapa egen media som fokuserar på de produkter och tjänster som erbjuds.

Enkel kommunikation är en del av god hemsidedesign

När meningen med en hemsida är kontakt med de som besöker den måste det vara enkelt att kommunicera. Chatt är populärt såväl som möjligheten att snabbt ställa en fråga med Whatsapp eller på telefon.

En hemsida ska ha en design som alltid gör det lätt att förstå hur man får kontakt. En kontaktknapp kan segla med hela vägen ner genom ett blogginlägg så att den som läser texten alltid är ett enkelt klick från mer information.