Råd till dig som ska välja husleverantör

Många gör idag valet att bygga hus istället för att köpa ett som har några år på nacken. Med nyare teknik och ett utökat utbud har på senare år drivit den här utvecklingen framåt. Men dessvärre kan det uppstå vissa problem när man ska bygga nytt på samma sätt som när man köper ett begagnat hus. 

Därför är det viktigt att man lär sig om hur processen att bygga nytt ser ut för att undvika negativa överraskningar. I den här artikeln ska du få tips och råd om vad som är viktigt att tänka på när du ska hitta en bra husleverantör.

Skaffa dig information om företaget

Eftersom det finns många husleverantörer att välja mellan på marknaden, så kan det vara svårt att veta vilka som faktiskt är seriösa. Undersök om företaget är ekonomiskt stabilt, titta på vad det är för ägare och se hur länge företaget har existerat på marknaden.

Vilka husleverantörer finns där du bor?

Det är inte alla husleverantörer som levererar över hela Sverige. Beroende på var du bor ser utbudet alternativ olika ut. 

Letar du efter en riktigt bra husleverantör i Umeå? De erbjuder olika entreprenadformer och du har möjlighet att få ett helt nyckelfärdigt hus.

Hur många referensobjekt har husleverantören?

Om husleverantören bara har några få hus på sitt CV så kan det vara en varningssignal. Fler referensobjekt brukar vara lika med att de som byggare faktiskt har kunskap om hur man gör. Det ökar också chanserna för att de har kunnat rätta till eventuella fel som kan ha uppstått och att de förhoppningsvis har lärt sig av dessa erfarenheter. 

Man ska däremot vara medveten om att det inte behöver vara en negativ sak att företaget inte har byggt så många hus. Man får ta med sig den här informationen till helhetsbilden helt enkelt.

Vad ingår i priset?

Det kan skilja ganska mycket mellan husleverantörerna när det gäller vad som ingår i priset när man bygger med dem. Därför är det viktigt att jämföra.

Ta också reda på om grunden ingår, för det påverkar såklart priset en hel del.

Entreprenadform

Det finns olika entreprenadformer att välja mellan när man ska bygga nytt:

  • Totalentreprenad – ett avtal med bara en entreprenör som sen tar hand om hela processen.
  • Generalentreprenad – ett avtal med en entreprenör som sedan skriver avtal med andra underentreprenörer.
  • Delad entreprenad – Du upprättar avtal med flera olika entreprenörer.

Oavsett vilken du väljer är det klokt att sätta dig in i hur de olika formerna fungerar så att du kan göra rätt val för just ditt projekt.